Laravel Interview Questions

Today, We are going to discuss Laravel Interview Questions that can be asked you in the interview for a Job as a Laravel developer.

Table of Contents

Q1) What is Laravel?

Answer: Laravel is a famous framework of PHP, it is an open source web application framework that you can easily access or install in your systems.

Laravel is the most demanding framework most web applications are developed in Laravel. it is exciting and easy to learn the framework.

The best thing about Laravel is it makes programming easier and also saves your time, it contains all those essential packages that can be used to perform a particular task and to make your web application secure from unwanted malware attacks.

Q2) Who is the Founder of Laravel?

Answer: Laravel was developed by  Taylor Otwell.

Q3) Features of Laravel?

Answer: Some of Laravel’s features are listed below:

  • Inbuilt CRSF (cross-site request forgery ) Protection.
  • Inbuilt paginations
  • Reverse Routing
  • Query Builder
  • Route caching
  • Database Migration
  • IOC (Inverse of Control) Container Or service container.
  • Job middleware
  • Lazy collections

Q4) What is HTTP middleware in Laravel?

Answer: HTTP middleware is a tool that can be used to protect a website from unauthentic users. It checks the user authentication if it finds an unauthentic user, so it directs the user to the login page. It can be said that it filters HTTP requests of users for authentication purposes.

Q5) What is a Composer in Laravel?

Answer: A composer in Laravel is an amazing tool that manages the package libraries and software dependencies. It works like we execute composer through the command line and then it installs the packages and libraries by providing them in a standard format.

Q6) What is a query builder in Laravel?

Answer: A query builder in Laravel is a place where you can execute the queries and can perform different tasks, basically, the query builder is an interface that allows a user to execute the methods and handle database operations. query builder provides the following aggregate methods :

  • count()
  • max()
  • min()
  • avg()
  • sum()

Q7) What is the controller in Laravel?

Answer: A controller is a part of MVC (Model View Controller) Laravel works on MVC. The controller is used to pair all associate requests handling logic in a single class. In simple words, it controls the behavior of all the coming HTTP requests from routes.

Q8) What are the traits in Laravel?

Answer: Traits in Laravel are pairs of functions that can be reused. Mean to say you can use a trait (group of methods) in another class, you can use the methods of a trait in other classes as well. 

Q9) What are Laravel facades?

Answer: This is one of the main topics in Laravel Interview Questions. Facades is a class in Laravel that actually provides access to complex objects from the container. facades provide a simple interface to the available service container classes. Facades are used to provide a static interface to our class methods.

Q10) Service container in Laravel?

Answer: A service container is the most amazing tool that is used to inject dependencies into classes, or we can say that it manages the dependencies and perform dependency injections.

We can use the service container like a registry to keep an eye on the used and unused classes in the application.

Q11) Events in Laravel?

Answer: Events occur when a particular work is done mean to say let’s assume you send an email to a company and in return, you also receive a mail that means when you send an email it was an event and when you received an email at the same time so that was a listener of that event.

Q12) What are Dependency injections in Laravel?

Answer: The dependency injection is a very important tool in Laravel it puts class dependencies into a class with the help of setter methods and constructors.

Q13) Name the Databases supported by Laravel.

Answer: Laravel supports four database systems:

  • MySQL, 
  • Postgres,
  • SQLite, 
  • SQL Server.

Q14) What is database migration?

Answer: Database migration is a technique that can be used to do any changing in the database, this database migration feature allows you to make changes in the database like adding a new column or removing existing columns.

Q15) What is the dd() function in Laravel?

Answer: dd stands for the dump and die, it is a function in Laravel that dumps the content of a variable in the browser and stops the compilation process. 

Q16) What is composer lock in Laravel?

Answer: The composer.lock is a file generated by running the composer command, this file contains all the information related to installed dependencies and sub-dependencies.

Q17) What is an ORM in Laravel?

Answer:  This is one of the main topics in Laravel Interview Questions. The full form of ORM is Object-Relational Mapping, it is a feature in Laravel that enables the developer to handle database records by treating them as an object. The ORM converts data into a well-matched sort of system in the Database.

Q18) How to check the current route name in Laravel?

Answer: request()->route()->getName()

Q19) What is lumen in Laravel?

Answer: Lumen is the latest micro PHP framework it is the most reliable and fastest version of a web application framework. Use the following command to install lumen in your system:

composer global require “laravel/lumen-installer=~1.0”

Q20) What is a route in Laravel?

Answer: A route in Laravel is a method that is used to send or receive URL requests through the function, it is a trick for building the URL requests.

The URL requests are understandable for the users and SEO-friendly, we can create routes in the given routes directory. 

You can declare a route like this:

Route::get(‘login’, ‘[email protected]’);  

Q21) What is Laravel nova?

Answer: Laravel nova is a sort of admin panel or we can say it’s an administration dashboard for the Laravel web applications, it is presented by the Laravel ecosystem, and this feature contains the facility to underlying the database information with the help of eloquent. 

Q22) How to roll back the last migration in Laravel?

Answer: Use the following command to rollback last migration:

hp artisan migrate:rollback –step=1

Q23) What is with() in Laravel?

Answer: The with() is a function in Laravel that is used to save time from the time taken loading period of queries this means we can use the with() function instead of writing two separate queries and then waiting to process them one by one.

Q24) Which artisan command is used to get a list of available commands?

Answer: php artisan list 

Q25) What is reverse routing in Laravel?

Answer: Reverse routing is a method in Laravel that is used to generate URLs through names and symbols or by using route declarations. The reverse routing is the best tool for making your Laravel web applications more workable.

Q26) What are the service providers in Laravel?

Answer: The service provider is a file in the Laravel directory that includes all the providers in the array, these arrays are those essential service providers that will be loaded for the Laravel application.

Q27) What is session in Laravel?

Answer: Sessions can be used to store data when a user visits a web page and tracks that user.

Q28) Difference between delete() and soft delete() in laravel?

Answer: The delete() and soft delete() are two methods in Laravel, the delete method is used when we want to permanently remove the data from the database.

Example:

$delete = Post::where(‘id’, ‘=’, 1)->delete();

Sometimes deleting data permanently creates complications so we used the alternate method of delete() we can use the soft delete() method of Laravel it also deletes the data from the database but temporary not permanent means to say it doesn’t delete the whole table it just the deletes the values stored in it.

Example: 

use SoftDeletes;
 protected $dates = ['deleted_at'];

Qn29) Name the tools we use to send emails in Laravel.

Answer: We can use the following tools:

  • Mailtrap 
  • Mailgun
  • Mailchimp
  • Mandrill
  • Amazon Simple Email Service (SES)
  • Swiftmailer
  • Postmark

Q30) What is auth in Laravel?

Answer: This is one of the main topics in Laravel Interview Questions. The auth method in Laravel is used for authentication, it takes the username and password and verifies them to check if the user is authenticated (registered) or not.

Q31) What is vapor in Laravel?

Answer: Vapor is a serverless deployment platform powered by AWS, a vapor in Laravel is used to manage the infrastructures and provides an auto-scaling feature without the need for server maintenance. 

Qn32) What are the views in Laravel?

Answer:  View is the part of MVC (Model View Controller) views that includes the HTML structure of the application, when we want to edit something and want it to display on the web page so then we do the edition or changes in the view page.

Q33) What is faker in Laravel?

Answer: Faker is a feature in lLaravel, or we can say it is a module that is only used to add fake information or dummy text data to check the working of the application. The faker module includes the following type of fake data.

  • Lorem text
  • Numbers
  • Person i.e. titles, names, gender, etc.
  • Addresses
  • DateTime
  • Phone numbers
  • Internet i.e. domains, URLs, emails, etc.
  • Payments
  • Colour, Files, Images
  • UUID, Barcodes, etc

Q34) What is tinker in Laravel?

Answer: The tinker is an amazing REPL tool in Laravel that is used to interact with the database or with your Laravel application without routes, we can use tinker through the command line shell. We use artisan with a tinker to build and update the data in the database.

Q35) What is the updateorinsert() in Laravel?

Answer:  The updateorinsert() is a method in Laravel that is used to update the values of an existing table in the database in case it finds well-matched values, otherwise it will return a Boolean expression Means true or false. 

Q36) What is Validation in Laravel?

Answer: Validation is a process in Laravel that checks the application and incoming data from different resources mean to say it validates what kind of data is coming from HTTP request by using the ValidateRequests trait that provides the comfiest methods for authentication of HTTP requests. Some of the validation rules are listed below.

  • Alpha
  • Image
  • Date Format
  • IP Address
  • URL
  • Numeric
  • Email
  • Size
  • Min, Max
  • Unique with database etc

Q36)ACL in Laravel?

Answer: ACL (Access Control List) is a feature in Laravel that guides the developer that how to assign permissions to different users, which means if you want to restrict a user to access those sections of the website that should be visible for admin only.

Q37) What are queues in Laravel?

Answer: This is one of the main topics in Laravel Interview Questions. The queues are the best feature of Laravel, this tool is used to manage multiple servers at a time without interrupting each other work. Queues decrease the workload from the servers and improve the application performance so the user can have the best experience.  

Q38) What is the Difference between Codeigniter and Laravel?

Answer:

1) the Laravel framework is relational object-oriented whereas the Codeigniter framework is just object-oriented.

2) Laravel provides the facility of custom HTTP routes while Codeigniter doesn’t support HTTPS routes.

3)Laravel framework has in-built authentication features but if we talk about Codeigniter so it doesn’t contain any in-built authentication feature.

Q39) What are the system requirements for installing Laravel?

Answer: The system should fulfill the following requirements for installing Laravel:

  • The version of PHP least PHP >= 7.1.3 it would be great if you use the latest version. 
  • Make sure the OpenSSL PHP Extension has been installed.
  • The PDO PHP Extension must be installed.
  • The Mbstring PHP Extension must be installed.
  • Should include Tokenizer PHP Extension
  • Make sure the XML PHP Extension is installed.
  • The Ctype PHP Extension should also be installed.
  • The JSON PHP Extension must be installed.

Q40) How to check the Laravel version?

Answer: For checking the version of Laravel use the following command:

PHP Artisan –version 

Or

 PHP Artisan -v

Q41) What are bundles in Laravel?

Answer: Bundles are the best feature of Laravel, bundles can be used to group piece of code, Laravel bundles is the combination of their own views, routes, configurations, and tasks. A bundle is a complete package for database ORM. 

Q42) What is seeding?

Answer:  Seeding is a process of storing fake data in the database to test the application, the best thing about seeding is, it stores the dummy data by itself, the seeder is an amazing tool for developers they can do debugging and find the errors easily. 

Q43) Name the additional where Clauses in Laravel.

Answer: This is one of the main topics in Laravel Interview Questions. In Laravel, we have a variety of methods we can use with where clause, some of them are listed below.

  • where()
  • orWhere()
  • whereBetween()
  • orWhereBetween()
  • whereNotBetween()
  • orWhereNotBetween()
  • wherein()
  • whereNotIn()
  • orWhereIn()
  • orWhereNotIn()
  • whereNull()
  • whereNotNull()
  • orWhereNull()
  • orWhereNotNull()
  • whereDate()
  • whereMonth()
  • whereDay()
  • whereYear()
  • whereTime()
  • whereColumn()
  • orWhereColumn()
  • whereExists()

Q44) What is Laravel forge?

Answer: Laravel forge is a server management tool, this tool is specially used to deploy PHP applications, Laravel developers use this tool as an alternative to a personal server means to say if you don’t have a server for your application so you can use Laravel forge. It is the best tool for deploying and configuring web applications. 

Q45) What is an Artisan?

Answer: Artisan is a sort of command line interface that permits users to execute commands, it includes a bunch of different commands for building an application. some of the artisan commands are listed below:

  • php artisan list;
  • php artisan –version
  • php artisan down;
  • php artisan help;
  • php artisan up;
  • php artisan make:controller;
  • php artisan make:mail;
  • php artisan make:model;
  • php artisan make:migration;
  • php artisan make:middleware;
  • php artisan make:auth;
  • php artisan make:provider

Q46) What are skip() and take() in Laravel?

Answer: Skip and take are two functions in Laravel that are used to skip and take the results from the running query.

The skip function skips the extra query results during the execution of the query while the take function defines the number of results you want to take.

Q47)What is REPL?

Answer: REPL stands for (read eval print loop) the work of REPL is it takes the user input and returns its result after processing it.

Q48) What are get and post methods in Laravel?

Answer: The get and post methods are used to recover the given values, the get method sends data within the limit in the header if we talk about the post method so there is no restriction in it, the post method permits to send the unlimited data.

Q49) What template engine is used by Laravel?

Answer: Laravel uses the blade template engine that helps the developer to write their plan PHP code in the view file and execute that view file until the next edition in it. you can access this blade view file in the resources/views directory with the extension .blade.php

Q50) What is Eloquent in PHP?

Answer: Eloquent ORM is one of the best methods to interact with the database. The eloquent in Laravel is an active record implementation tool used for the database.

Q51) What is yield in Laravel?


Answer: Yield is a feature in Laravel that is used to specify the particular partition in the design of the page, and the persistent use of yield is to bring the child page information to the parent page.

Q52) What is a singleton design pattern in Laravel?

Answer: Singleton pattern in Laravel is used to control the class to create more than one instance, the singleton pattern makes sure to limit the object creation by having a single instance only, this pattern doesn’t enable us to create a class.

Q53) How to clear cache in Laravel?

Answer: To clear cache use the following command:

 php artisan cache:clear

Q54) How to stop the artisan server in Laravel?

Answer: If you are facing issues with the artisan server so follow the following steps:

  1. First of all, press Ctrl + Shift + ESC. the task manager will open, and you can see there the PHP system walking the artisan process and terminating it with a single click.
  2. Start the command prompt and restart the server.

Q55) tell the names of relationships in Laravel.

Answer: There are seven types of relationships Laravel supports, the relations are listed below:

  • One To One
  • One To Many
  • One To Many (Inverse)
  • Many To Many
  • Has Many Through
  • Polymorphic Relations
  • Many To Many Polymorphic Relations

Q56) How to enable maintenance mode in Laravel?

Answer: To enable maintenance mode in Laravel use the following commands.

To enable maintenance mode use

php artisan down

To disable maintenance mode run

php artisan up

If you want the user to reload the web page after a few seconds run

php artisan down –retry=60

Q57) What are Accessors and Mutators in eloquent? 

Answer: the accessors and mutators are two methods in Laravel that enable the developer to format the eloquent data. The accessor removes the data before recovering them from the database while mutators remove the attributes before saving them from the database.

Q58) What are Model factories in Laravel?

Answer: The model factory is a part of the Laravel directory, it’s a document file that contains a simple model factory code, basically, this feature enables us to create fake data for the model so we can test the model, you can access this code in the database /factories/ModelFactory.php.

Q59) What is the spoofing method in Laravel?

Answer: The spoofing method is a kind of technique that is used to send HTTP requests through the method field by creating a hidden _method field in HTML form. The reason behind using the spoofing method is, as we all know we can’t use the delete or patch methods directly in the HTML forms that’s why we add the hidden field _method with delete and patch methods so it can send an HTTP request from the HTML form easily like below.

<form action="/foo/bar" method="POST">
    <input type="hidden" name="_method" value="PUT">
    <input type="hidden" name="_token" value="{{ csrf_token() }}">
</form>
<?php echo method_field('PUT'); ?>

Q60) What is blade Laravel?

Answer: A Blade in Laravel is a templating engine, it allows the developer to write their plan PHP codes in it. it is the most useful tool in Laravel, it is called the blade templating engine in Laravel.

Q61) What is the Cursor Method in Laravel?

Answer:  The cursor method in Laravel permits a developer to iterate by the records in the database with the help of a single query. You can use this method if you want to process a bundle of data without reducing storage.

Conclusion

In this tutorial, we discussed all those important questions that can be asked you in the interview for a Laravel developer, make sure to read all the questions properly, these questions will help you prepare for the interview.

Hope you like the tutorial if you have any queries regarding Laravel Interview Questions so feel free to contact us below. Thanks for reading.

Leave a Comment